Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΗ ΚΑΙ RWE

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»Δ.Ε.Η. – R.W.E.
Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι ενέργειες της διοίκησης της ΔΕΗ για συνεργασία της Επιχείρησης με τον ενεργειακό κολοσσό της R.W.E.. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει, είναι το γιατί, αφού η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να αναζητήσει διεθνείς εταίρους, δεν προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό; Αντίθετα, εδώ και καιρό, πολυμελές κλιμάκιο της R.W.E. βρισκόταν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της Καρδιάς στην Κοζάνη προκειμένου «να παράσχει συμβουλές συντήρησης του σταθμού». Κανείς όμως από τη ΔΕΗ δε μπόρεσε να απαντήσει υπό ποιο καθεστώς το κλιμάκιο των Γερμανών παρείχε αυτές τις συμβουλές και αν υπήρξε διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση.Το αρχικό μνημόνιο που είδε το φως της δημοσιότητας, προέβλεπε μεταξύ άλλων, τη συντήρηση από τη γερμανική επιχείρηση όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την παροχή συμβουλών για τη διαχείριση των κοιτασμάτων λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ, τα οποία η ίδια λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια. Τονίζεται πως προχωρώντας με τους απαράδεκτους όρους η συμφωνία , η ΔΕΗ θα έχει εκχωρήσει το μέλλον της αλλά και τις βασικές λειτουργίες της στη R.W.E..
ΑΚΡΩΣ ΡΥΠΟΓΟΝΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
Το κυριότερο ζήτημα που προκύπτει, είναι το ότι ενώ παγκοσμίως η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές, η χώρα μας επέλεξε το λιθάνθρακα ως μέσο παραγωγής ενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι πως στο κρατίδιο Σάαρ της Γερμανίας, έγινε δημοψήφισμα για την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας και οι πολίτες σε ποσοστό 70% ήταν αντίθετοι. Αυτές τις μονάδες που οι Γερμανοί πολίτες απέρριψαν, ήθελε η Διοίκηση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις από τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, για να ανατραπούν αυτά τα σχέδια.
ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΔΕΗ - R.W.E. αποικιοκρατική και σκανδαλώδη αφού μέσω αυτής ο γερμανικός κολοσσός εισέρχεται άνευ τιμήματος στην ελληνική αγορά ενέργειας και μάλιστα ως συνέταιρος της ΔΕΗ σε όλες τις νέες δραστηριότητες υπό ευνοϊκότατους όρους, ενώ αποκτά σταδιακά και τον έλεγχο της ΔΕΗ καθώς σε όλες τις νέες μονάδες η R.W.E. θα έχει το 51% και το μάνατζμεντ και η ΔΕΗ το 49%.
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΝΟΣΗΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΤΗ ΔΕΗ
Το ότι οι πολίτες κέρδισαν τη μάχη του Λιθάνθρακα, δε σημαίνει ότι τελείωσε νικηφόρα και ο πόλεμος. Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τον όμιλο Αγγελόπουλου, προωθεί σχέδιο μετατροπής του εργοστασίου της Χαλυβουργικής σε εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Αυτό στην πράξη θα αποτελέσει έναν επιπλέον σημαντικότατο παράγοντα μόλυνσης σε μια ήδη βεβαρυμμένη περιοχή. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή προσφορά της νέας μονάδας θα είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τα προβλήματα που θα προκαλέσει (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει συμψηφισμός)
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ που μετατρέπουν την επιχείρηση σε δορυφόρο της γερμανικής πολυεθνικής και ανοίγουν τον δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησής της. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε δύο ερωτήματα: α) γιατί η ΔΕΗ επιδιώκει συνεργασία αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία; β) γιατί δεν προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για αναζήτηση εταίρου;
ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ;
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη R.W.E., μπαίνει ως στρατηγικός επενδυτής ο ρωσικός κολοσσός της Gazprom. Αν αυτό αληθεύει, τότε ίσως η κίνηση της υπό τον κο Αθανασόπουλο Διοίκησης, υποκρύπτει γενικότερη στρατηγική συμφωνία με περιεχόμενο εκτός από επιχειρηματικό, γεωπολιτικό και διπλωματικό.
ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Η χώρα μας πρέπει να δώσει άμεσα έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας παράλληλα μηχανισμούς ελέγχου των ρύπων στη βιομηχανία, με αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: