Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 2008

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΛΩΝ







Παρουσιάζουμε σήμερα όλες τις δημοσκοπήσεις του τέλους του 2008, καθώς και την μετά-ανάλυση, με βάση όλες τις δημοσιευθείσες τον Δεκέμβριο 2008 δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά συσπειρώσεων μετακινήσεων. Τα παρουσιαζόμενα τρία σενάρια έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις των κομμάτων, καθόσον στις επόμενες εκλογές δεν φαίνεται το ΠΑΣΟΚ, ως πρώτο κόμμα, να αποκτά αυτοδυναμία. Σημειώνεται ότι για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας του 1ου κόμματος απαιτούνται 42% στις πρώτες εκλογές με τον Ν. Σκανδαλίδη και 40% σε επαναληπτικές με το Ν.Παυλόπουλου, όταν και στις δύο περιπτώσεις οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ υπερβούν το 3%. Στη περίπτωση που οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ μείνουν εκτός Βουλής απαιτούνται αντίστοιχα 41% και 39%.
Στον Πίνακα Ι εμφανίζονται αναλυτικά οι 10 δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου 2008, με τον μέσο όρο τους, μετά τις αναγωγές επί των εγκύρων.
Στην συνέχεια εμφανίζονται οι μέσοι όροι των ποσοστών των κομμάτων τον 12ο , 11ο και 10ο μήνα του 2008, καθώς και οι έδρες που κατακτούν βάση του μέσου όρου του Δεκεμβρίου 2008.
Στους Πίνακες ΙΙ,ΙΙΙ,ΙV εμφανίζονται αντίστοιχα βάση των δημοσκοπήσεων οι αναμενόμενες κατανομές : α) των νέων ψηφοφόρων, β) των νέων εγκύρων από τα παλαιά άκυρα-λευκά του 2007 και γ) των νέων εγκύρων από την παλαιά αποχή.
Στους Πίνακες Α(Α1,Α2,Α3), Β (Β1,Β2,Β3) και Γ(Γ1,Γ2,Γ3) εμφανίζεται αντιστοίχως η ανάλυση : 1) των ποσοστών προσέλευσης ανά κόμμα των εγκύρων του 2007, που αναμένεται και το 2009 να ψηφίσουν έγκυρο. 2) των αναμενόμενων ποσοστών συσπειρώσεων – μετακινήσεων των έγκυρων του 2007 που αναμένεται να ψηφίσουν έγκυρο και το 2009 , και 3) οι αναμενόμενες αναλυτικές κατανομές ψήφων ανά κόμμα. Ξεχωριστά : στους πίνακες Α απεικονίζεται η εικόνα του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων του Δεκεμβρίου 2008, στους πίνακες Β το σενάριο με σχετική επανασυσπείρωση της ΝΔ και στους πίνακες Γ το σενάριο με μεγάλη επανασυσπείρωση της ΝΔ και μεγίστη του ΠΑΣΟΚ, προς εξεύρεση και μόνο των άνω ορίων των δύο μεγάλων κομμάτων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1. Η ΝΔ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση της από την εποχή της Μεταπολίτευσης. Η αποσυσπείρωση της είναι μεγάλη και κυρίως οι παλαιοί ψηφοφόροι της κατευθύνονται στο άκυρο – λευκό – αποχή και λιγότερο προς διαρροές της σε άλλα κόμματα. Το 57% των άκυρων – λευκών – αποχής και αναποφάσιστων, που συνολικά είναι 14% περίπου, δηλαδή το 8% του εκλογικού σώματος προέρχεται από αυτήν. Επειδή όμως περίπου το 7% εκ του 14% συνολικά και το 5 από το 8% της ΝΔ δηλώνει ότι κατευθύνεται στην αποχή ή την μη έγκυρη ψήφο, παρουσιάζεται πολύ δύσκολη η επανασυσπείρωση της. Έχει χάσει οριστικά την παράσταση νίκης και το καλό της χαρτί, δηλαδή ο Κ. Καραμανλής προηγείται πλέον πολύ λιγότερο του Γ.Παπανδρέου. Τα περιθώρια σχετικής επανασυσπείρωσης της δείχνουν ότι από το 32,5%, που καταγράφει τώρα, μπορεί να φθάσει το 34,50% ή σε ιδανική περίπτωση το 36,0%.
2. Το ΠΑΣΟΚ έφθασε το 38,40% και προηγείται της ΝΔ κατά 5,9%, κοντεύει όμως να εξαντλήσει τα περιθώρια συσπείρωσης του, και οριακά μπορεί να φτάσει το 39%. Χωρίς μείωση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω του 8%, και μη είσοδο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ στη Βουλή, δεν μπορεί να ελπίζει σε αυτοδυναμία. Οριακά αυτό φαίνεται ότι μπορεί να το κατακτήσει μόνο σε επαναληπτικές εκλογές με τον Ν.Παυλόπουλου, καθόσον καταγράφεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι η άνοδος του οφείλεται στην αρνητική για την ΝΔ στάση και όχι σε θετική ψήφο. Συνολικά ο δικομματισμός κατακτά 71%,73% και 75% στις Α,Β και Γ περιπτώσεις.
3. Το ΚΚΕ κρατώντας σταθερά ποσοστά άνω του 8%, τώρα φαίνεται ότι προσεγγίζει το 9,0%, χωρίς όμως να διαμορφώνει καταστάσεις για να ηγηθεί ενός μεγάλου λαικού κινήματος ανατροπής. Στην περίπτωση Β και Γ φαίνεται να φθάνει το 8,5%.
4. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος χαμένος του Δεκεμβρίου. Έπεσε πλέον και απο το 10,0% (9,90% τώρα), εμφανίζοντας σταθερή υποχώρηση των ποσοστών του και υποχώρηση της δημοτικότητας του Α.Τσίπρα κατά 13%. Από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου κέρδισε μόνο στους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Με τις διαμορφούμενες τάσεις φαίνεται ότι θα παλέψει με το ΚΚΕ για την κατάκτηση της 3ης θέσης, καθ’ ότι στην περίπτωση σχετικής επανασυσπείρωσης της ΝΔ, φαίνεται να πέφτει στο 9% και στην Γ περίπτωση να κατακτά το 8,0%. Η αδυναμία του να διαμορφώσει έγκαιρα (από τις αρχές του 2008) ένα minimum πρόγραμμα περιορισμού της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, δεν του επέτρεψε να διαμορφώσει μια πειστική απάντηση στο γιατί δεν θέλει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι ακόμη και τώρα το 57% των εν δυνάμει ψηφοφόρων του θέλει την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
5. Ο ΛΑΟΣ καταγράφεται σταθερά στο 5,0%, στην Β περίπτωση στο 4,70% και στο 4,35% στην Γ. Ιδιαίτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει μόνο εάν η ΝΔ έχανε τις πρώτες εκλογές με διαφορά κάτω του 2% από το ΠΑΣΟΚ.
6. ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι κερδισμένοι από τα πρόσφατα επεισόδια και φθάνουν το 3,6%. Στην περίπτωση Β περιορίζονται στο 3,30% και μόνο στην Γ φαίνεται ότι θα μείνουν εκτός Βουλής.
7. Τα ΛΟΙΠΑ κόμματα φθάνουν τώρα το 1,80%, στη Β περίπτωση περιορίζονται στο 1,65% και στην Γ στο 1,50%. Το αντίστοιχο ποσοστό τους στις εκλογές του 2007 ήταν 1,22% χωρίς το κόμμα του Στ. Παπαθεμελή και 2,02% μαζί με αυτό.
8. Το άκυρο – λευκό – αποχή παραμένει ισχυρό και αφορά περί τους 500.000 και πλέον ψηφοφόρους που ψήφισαν έγκυρο το 2007. Οι 300.000 περίπου από αυτούς προέρχονται από την ΝΔ, που τώρα εμφανίζει 82% ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων της του 2007, οι οποίοι με ποσοστό συσπείρωσης 81%, δίνουν προεκλογική συσπείρωση μόλις 0,82*0,81=66,4%, έναντι 79,1% του ΠΑΣΟΚ, 82,5% του ΚΚΕ, 75,2% του ΣΥΡΙΖΑ, 74,80 του ΛΑΟΣ, 70,30% των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ και 50,4% των ΛΟΙΠΩΝ. Έτσι στην περίπτωση Α αναμένονται συνολικά έγκυρα 6.797.573 έναντι των 7.160.265 του 2007 ήτοι μείωση κατά 362.692 ψήφους, ενώ στην Β και Γ περίπτωση η μείωση περιορίζεται σε 212.918 και 95.775 ψήφους αντίστοιχα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΛΥΣΕΙΣ

Με δεδομένη την εκτίμηση των δημοσκοπήσεων ότι οι εκλογές δεν θα δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, διαμορφώνονται τρία εκλογικά σενάρια:
1ον Επαναληπτικές εκλογές με τον Ν Παυλόπουλου, όπου όμως το ΠΑΣΟΚ μόνον σε οριακή αυτοδυναμία μιας ή δύο εδρών μπορεί να ελπίζει, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση, μιας και η προβαλλόμενη άποψη του για νέα κοινωνική συμφωνία μεγάλων – μικρομεσαίων και εργαζομένων δεν πείθει κανένα. Αυτοδυναμία βέβαια επιθυμεί το 40% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και 60% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
2ον Κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, που φαίνεται ότι διακαώς επιθυμεί το μεγάλο κεφάλαιο και οι ξένοι παράγοντες. Σημαντικά εμπόδια σ’ αυτή τη λύση φαίνεται ότι αποτελούν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί τότε θα απωλέσουν εντελώς την πολιτική αυτονομία τους και θα αντιμετωπίζουν στην συνέχεια ένα αβέβαιο μέλλον για αυτά. Εξάλλου μόνο το 1/3 των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 1/4 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί τέτοια λύση.
3ον Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – μέρους ΣΥΡΙΖΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. Την λύση αυτή επιθυμεί το 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 57% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό ότι το μεγάλο πρόβλημα εδώ μπαίνει κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ ευθέως δηλώνει ότι δεν θα μείνει αδιάφορη σ’ αυτή την περίπτωση, ενώ η ηγεσία του το αντίθετο, χωρίς όμως να γίνεται πιστευτή. Διάσπαση λοιπόν και συρρίκνωση ή διάσπαση και νέα αρχή; Αυτοί που βλέπουν το δεύτερο μάλλον θα έπρεπε να προετοιμαστούν νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα έχουν έντονο πολιτικό – οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και μπορεί να καταγράψουν και τυπικά το τέλος της μεταπολίτευσης.


ΑΘΗΝΑ 28/12/08
ΣΟΥΜΠΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: