Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

Προτάσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα νοικοκυριά
για εξοικονόμηση νερού στους Δήμους

Προς την ΚΕΔΚΕ και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις
Αθήνα, 7.4.09
Αφορά: Υδατοδεξαμενές για εξοικονόμηση νερού το καλοκαίρι

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
με βάση την συνεχιζόμενη κατά τα τελευταία χρόνια λειψυδρία και το πρόβλημα που παρουσιάζεται στην εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων
προτείνουμε στους Δήμους:
Την κατασκευή τεράστιων δεξαμενών νερού σε χώρους που μπορούν να κατασκευαστούν, για να διοχετεύεται το βρόχινο νερό κατά τους χειμερινούς μήνες και να μην πάει χαμένο και αναξιοποίητο στη Θάλασσα.
Με κατάλληλους αγωγούς θα διοχετεύεται το βρόχινο νερό στις τεράστιες «αποθήκες νερού», το οποίο θα χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες για τη διατήρηση του πρασίνου στους Δήμους, χωρίς να επιβαρύνει ουδέ κατά το ελάχιστο τόσο το πολύτιμο πόσιμο νερό, όσο και τη στάθμη των υπογείων υδάτων από γεωτρήσεις που τυχόν υπάρχουν στους Δήμους, για να αντλούν νερό το καλοκαίρι.
Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του πρασίνου (δέντρα, πρασιές, κ.λπ.), χωρίς να επιβαρύνουμε με κανέναν τρόπο το υδάτινο περιβάλλον.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και για τις οικοδομές, κυρίως εκείνες που προβλέπουν χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα.
Κάτω από τούς χώρους στάθμευσης μπορούν κατά πριν από το χτίσιμό τους να προβλέπεται και η δημιουργία υδατοδεξαμενών, για τις ανάγκες πρασίνου.
Αυτό μπορεί να το επιβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ ως αναγκαία προϋπόθεση για την οικοδομική άδεια. Να ρυθμιστεί δηλαδή και με νόμο.
Θα πρέπει να επανέλθουμε σε παραδοσιακές μορφές εξυκονόμησης νερού, όπως γινόταν παλιά με τα πηγάδια στα νησιά. Απλώς μορφή θα είναι μοντέρνα.
Μια μέθοδος που κοστίζει μεν κάπως, όμως λύνει σε μεγάλο βαθμό ένα πρόβλημα εξοικονόμησης νερού, που θα γίνει πιεστικό τα επόμενα χρόνια.
Με εκτίμηση
Δαμιανός Βασιλειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: