Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ, ΕΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ










Στο Παρίσι, υπάρχει ένα γήπεδο, το Parc des Princes (Πάρκο των Πριγκίπων). Σε αυτό στεγάζεται η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου Παρί Σεν Ζερμαίν και η εθνική ομάδα Ράγκμπυ. Ιδιοκτήτης του Γηπέδου όμως είναι ο Δήμος Παρισίων. Από το 1897 ως το 1972 στο χώρο υπήρχε ποδηλατοδρόμιο, περιορισμένου μεγέθους. Το πάρκο διατηρήθηκε μέχρι τότε. Με δούρειο ίππο το νέο στάδιο όμως, με τη μορφή της «διπλής ανάπλασης» το πάρκο εξαφανίστηκε. Έτσι το 1972 κατασκευάστηκε το νέο σύγχρονο γήπεδο. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν διαφορές με την περίπτωση του Ελαιώνα. Αρχικά, το τμήμα του πάρκου που καταστράφηκε, είναι ένα πολύ μικρό μέρος από τον συνολικό χώρο πρασίνου της περιοχής. Επίσης, στην πόλη του Παρισιού υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι πρασίνου. Ακόμα, το γήπεδο ανήκει στον Δήμο και όχι στην ΠΑΕ. Τέλος, τα υπόλοιπα κτίσματα που κατασκευάστηκαν, δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις ή κέντρα διασκέδασης. Είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες.
Σήμερα έχει απομείνει μόνο το όνομα «Πάρκο των Πριγκίπων» και στην ουσία το πράσινο αρχίζει πιο βόρεια στο «Πάρκο της Βουλώνης».
Η κατασκευή εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα, είναι η διάρρηξη της κερκόπορτας για αλλαγή χρήσεων γης εις βάρος του πρασίνου. ‘Ιδια περίπτωση είναι και η περιοχή της παραλίας της Ζαχάρως στην Ηλεία, αλλά και η κατασκευή σχολείου στο πρώην νεκροταφείο της Νεάπολης Νίκαιας.
Στις φωτογραφίες, βλέπετε τον κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο του πριν το 1972 ποδηλατοδρομίου - γηπέδου στο Παρίσι και σύγχρονες αεροφωτογραφίες που προέρχονται από το Google Earth.

Δεν υπάρχουν σχόλια: