Ο ΟΥΣΑΜΑ ΧΑΜΝΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Της ΧΑΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ
O Oυσάμα Χάμνταν είναι μέλος της ηγεσίας του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης (ΧΑΜΑΣ) υπεύθυνος για τις διεθνείς του σχέσεις και εκπρόσωπός του στον Λίβανο. Εκεί και τον συναντήσαμε πριν λίγο καιρό, με όλες τις δέουσες προφυλάξεις, αφού είναι στη λίστα των υποψήφιων να εκτελεσθούν από τις υπηρεσίες του Ισραήλ,
σε μια προσπάθεια να διευκρινίσουμε από πρώτο χέρι τις θέσεις της οργάνωσής του που βρέθηκε στην πρωτοπορία της αντίστασης του παλαιστινιακού λαού εναντίον του Ισραήλ. Του θυμίσαμε το ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ουδέποτε απετέλεσε τμήμα του ευρωπαϊκού αποικιακού σχεδίου, τον ρόλο της κυβέρνησης Παπανδρέου στη σωτηρία του Αραφάτ και των πολεμιστών του το 1982, το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι από ένα ελληνικό πλοίο: Να τι μας είπε:
Εκτιμούμε τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στους Παλαιστίνιους και την υπόθεσή μας και τις πρωτοβουλίες των ελληνικών κυβερνήσεων για τους Παλαιστίνιους τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ‘Ελληνες δεν έχουν αρνητική ιστορία με την περιοχή και τους Παλαιστίνιους, και επειδή γίνονται αποδεκτοί από τους Ευρωπαίους και τους Ισραηλινούς, νομίζω ότι μπορούν να έχουν ένα ρόλο ως μεσολαβητές. ‘Οχι μεσολαβητές για να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς, μεσολαβητές για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους και για να πουν τα πράγματα όπως είναι. Γιατί οι ‘Ελληνες υπέφεραν στο παρελθόν από κατοχή και πόλεμο και μπορούν να καταλάβουν καλά τους Παλαιστίνιους. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των δύο λαών. Χρειαζόμαστε τη συνδρομή σας για να αντιμετωπίσουμε τα δεινά της κατοχής, για να πιέσετε πολιτικά το Ισραήλ να αποχωρήσουν από την κατειλημμένη παλαιστινιακή γη και να μεσολαβήσετε, αν υπάρχει ανάγκη, μεταξύ των δύο πλευρών.
Ερ. Μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιχείρηση στη Γάζα ήταν τμήμα «εκκαθάρισης» των περιοχών που γειτνιάζουν με το Ισραήλ, πριν από μια μεγάλη επίθεση κατά του Ιράν, για να μη διακινδυνεύσει αντίποινα. Τι νομίζετε;
Απ. Αν αυτή ήταν μία από τις αιτίες του ισραηλινού πολέμου κατά της Γάζας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν το πέτυχαν. Αλλά εγώ δεν το πιστεύω. Τα λένε αυτά γιατί πολλοί άνθρωποι δεν αποδέχονται αυτο το είδος σφαγής που έγινε στη Γάζα. Και τους λένε κυττάξτε το κάναμε για να χτυπήσοιυμε το Ιράν. Ξέρουν ότι δεν είναι εύκολο να χτυπήσουν το Ιράν, ανεξάρτητα από την παρουσία της Χαμάς στη Γάζα ή της Χεζμπολά στον Λίβανο. Χρησιμοποιούν μάλλον το ζήτημα του Ιράν για να αποσπάσουν υποστήριξη, παρά θέλουν να επιτεθούν στο Ιράν.
Ερώτ. Ακούσαμε την ομιλία του βασιληά Αμπντάλα. Βλέπετε στορφή στη στάση των αραβικών κυβερνήσεων που αρχικά δεν έμοιαζαν να σας συμπαθούν πολύ.
Απάντ. Είναι η αρχή μιας στροφής. Ο βασιληάς Αμπντάλα προσπαθεί μια αραβική συμφιλίωση. ‘Εκανε βήματα προς τη Συρία και το Κατάρ. Ο λόγος του μπορεί ναναι μια καλή βάση για να βοηθηθεί η παλαιστινιακή συμφιλίωση. Περισσότεροι από εκατό Σαουδάραβες πνευματικοί άνθρωποι και δημόσιοι παράγοντες από τη σιιτική κοινότητα κάλεσαν τον Αμπντάλα να καλέσει όλες τις παλαιστινιακές τάσεις για τη συμφιλίωση.
Ερώτ. Ορισμένοι ‘Αραβες σας επέκριναν πάντως γιατί διακόψατε την εκεχειρία προκαλώντας την επιδρομή. Θεωρείτε εκ των υστέρων δικαιολογημένη την απόφασή σας;
Απάντ. Κατ’ αρχήν δεν υπήρχε εκεχειρία. Συμφωνήσαμε στις 19 Ιουνίου για εξάμηνη εκεχειρία. Αρχές Δεκεμβρίου μιλήσαμε στους μεσολαβητές Αιγυπτίους. Οι Ισραηλινοί παραβίασαν 80 φορές την εκεχειρία, εισέδυσαν στρατιωτικά 53 φορές στη λωρίδα, σκότωσαν 28 αμάχους και 19 ψαράδες, άνοιξαν τα σημεία διέλευσης μόνο το 40% του χρόνου και φέραμε μόνο το 5% των αγαθών που χρειαζόμαστε. Είπαμε στους Αιγύπτιους ότι θέλουμε πραγματικές εγγυήσεις ότι οι Ισραηλινοί θα τηρήσουν την εκεχειρία. Οι Ισραηλινοί απήντησαν ότι δεν θέλουν να παρατείνουν την εκεχειρία. Καταλάβαμε ότι ετοίμαζαν μεγάλη επιχείρηση κατά της Γάζας. ‘Ηδη στις 4 Νοεμβρίου σκότωσαν είκοσι παλαιστίνιους. ‘Οταν τελείωσε η συμφωνημένη εκεχειρία επιχειρήσαμε να ειδοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι το Ισραήλ ετοιμάζει μεγάλη επιχείρηση. Σας θυμίζω ότι σκότωσαν μόνο την πρώτη μέρα 250 Παλαιστίνιους, κυρίως αστυνομικούς.
Ερ. Υπάρχουν στην Ευρώπη και αλλού άνθρωποι και δυνάμεις που είναι εναντίον ενός μονοπολικού κόσμου, μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας της παγκοσμιοποίησης, που θάθελαν έναν διαφορετικό κόσμο. Αλλά δεν θέλουν βέβαια να πάρουν θέση σε μια σύγκρουση θρησκειών, πολιτισμών, όπως μας λένε πολλοί ότι παρακολουθούμε.
Απ. Για μας η θρησκεία είναι προσωπική επιλογή. Δεν μπορείς να εξαναγκάσεις ανθρώπους να πιστεύουν κι αν μπορείς δεν πρέπει να το κάνεις. ‘Ολοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια καταγωγή, είναι ίσοι, πρέπει να σέβεσαι τις ιδέες τους και να συνεργάζεσαι μαζί τους. Η γενική αρχή είναι να ζεις εν ειρήνη, όχι σε πόλεμο. Αλλά αν σου επιτίθενται, πρέπει να αμύνεσαι. Οι Μουσουλμάνοι δεν διεξήγαγαν θρησκευτικούς πολέμους. Δεν θεωρούμε τους πολέμους του Μεσαίωνα σταυροφορίες, αλλά κατακτητικούς, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που χρησιμοποίησαν τη θρησκεία. Αυτούς που λέτε Σταυροφόρους τους λέμε στα αραβικά ξένους κατακτητές. Αυτοί σκότωσαν τους Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ, που επεβίωσαν αιώνες μεταξύ Μουσουλμάνων! Χριστιανοί πολέμησαν στον στρατό του Σαλαχεντίν που απελευθέρωσε την Ιερουσαλήμ. Σήμερα, όσοι θεωρούν το Ισραήλ εβραϊκό κράτος θέλουν έναν πόλεμο θρησκειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου